پیروزی بایدن چگونه برای بانک مرکزی فرصت ایجاد میکند؟
هوشنگ شجری در گفت و گو با پایگاه تحلیلی خبری رشد و توسعه با بیان اینکه بازار ارز ایران در حال حاضر تحت تاثیر شوک هر واقعه مهمی قرار می گیرد، تصریح کرد: کاهش نرخ ارز در هفته گذشته به علت پیش بینی پیروزی دموکرات ها در انتخابات آمریکا بود.
وی همچنین با بیان اینکه بازار تحت تاثیر سفته بازان نیز قرار گرفته، تصریح کرد: برخلاف مردم عادی، سفته بازان به شدت تحت تاثیر اخبار و قایق قرار میگیرند و تا زمانی که بانک مرکزی حالت انفعالی داشت و این افراد با تقاضای زیاد مردم را به دنبال خودشان می کشاندند و باعث افزایش نرخ ارز میشدند.
به گفته شجری عامل تعیین کننده نرخ ارز، نرخ تورم کشورها، یعنی درصد رشد سطح عمومی قیمتها به تورم جهانی است. به عبارت دیگر در شرایط عادی و وقتی اوضاع به سمت آرامش پیش میرود، نرخ ارز به سمت این نسبت گرایش پیدا میکند.
وی با بیان اینکه با توجه به نرخ تورم در ایران این نرخ ارز در حال حاضر باید بین ۲۰ تا ۲۲ هزار تومان قرار گیرد، اظهار کرد: بنابراین قاعدتاً باید حباب بازار طلا و ارز خالی شود، اما اگر پیشبینیها از انتخاباتامریکا درست نباشد و ترامپ برنده انتخابات باشد همه چیز معکوس میشود.
به گفته این کارشناس اقتصادی پیروزی دموکرات در انتخابات آمریکا میتواند به بازار ارز شوک وارد کند و قیمت را کاهش دهد و این مقطعی است که بانک مرکزی باید به طور فعال وارد بازار شده و حداکثر استفاده را از این شوک ببرد. در غیر اینصورت آثار شوک ناشی از انتخابات آمریکا ظرف یک یا دو ماه محو می شود و نرخها به آهستگی دوباره شروع به افزایش می کند. بنابراین بعد از شوک احتمالی ناشی از نتایج انتخابات آمریکا همه چیز به رفتار بانک مرکزی و سیاست های پولی دولت بستگی دارد.
پیش تر هم کامران ندری در مصاحبهای با عنوان “چرا دلار ریخت؟” پیشبینی تحولاتی که در نتیجه انتخابات آمریکا، به نتیجه رسیدن تلاشهای بانک مرکزی برای آزاد کردن منابع ارزی در عراق و سایر کشورها، بازگشت ارز حاصل از صادرات غیر نفتی و سیاست بانک مرکزی مبنی بر تزریق روزی ۵۰ میلیون دلار در بازار متشکل ارزی و افزایش ساعت کار این بازار را از جمله دلایل کاهش نرخ ارز عنوان کرده بود.