اروپاییها قد خود را مدیون آسیاییها هستند!
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری رشد و توسعه، دانشمندان بررسی کردهاند که چگونه اختلاط قدیمی اجداد اروپاییها به شکلگیری بدن امروزی آنها کمک کرده است، از جمله اینکه کدام گروههای تاریخی در افزایش یا کاهش ضربان قلب، کلسترول و شاخص توده بدنی(BMI) آنها نقش داشتهاند.
بیشتر ساختار ژنتیکی معاصر اروپاییان توسط جنبشها و اجتماعاتی شکل گرفته است که در ۱۰ هزار سال گذشته، زمانی که شکارچیان محلی با کشاورزان آناتولیایی متعلق به ترکیه امروزی و عشایر آسیایی و دامداران و شکارچیان استپی(Steppe) که متعلق به کشورهای بلغارستان، رومانی، مولداوی، اوکراین، روسیه و قزاقستان کنونی هستند، مخلوط شدهاند.
همه این شکارچیان، کشاورزان، دامداران و جمعیت سیبری که از انسانهای باستان بودند، برای هزاران سال از هم جدا بودند و در جهات مختلف تکامل یافته بودند.
اما بر اساس مطالعهای که توسط محققان دانشگاه “تارتو” در استونی و دانشگاه “تورین” ایتالیا انجام شده است، زمانی که آنها در نهایت به هم رسیدند، دیانای یا ژنوم آنها با هم تماس پیدا کرد و انواع ژنتیکی که مشخصه هر یک از آنها بود، با هم مخلوط شدند.
ویژگیهایی که بیشتر با شکارچیان اروپایی مرتبط است، شامل موهای قهوهای یا خرمایی، چشمان آبی، ضربان قلب بالاتر، کلسترول پایین و شاخص توده بدنی بالاتر است.
ویژگیهایی که با کشاورزان دوران نوسنگی آناتولی مرتبط هستند، شامل موهای بلوند، چشمان آبی، ضربان قلب پایینتر و شاخص توده بدنی پایینتر است.
اما محققان دریافتند وقتی صحبت از قد به میان میآید، اروپاییها باید از دامداران و عشایر آسیایی متشکر باشند، اگرچه ژنهای آنها در افزایش کلسترول نیز مقصر است.
ویژگیهایی که بیشتر با جمعیت سیبری مرتبط است، شامل موهای سیاه، چشمان سبز و ضربان قلب بالاتر است.
البته این بدان معنا نیست که همه شکارچیان، موهای قهوهای و چشمهای آبی داشتند یا همه کشاورزان آناتولی موهای بلوند داشتند و هر عشایر آسیایی قد بلندی داشته است.
محققان تاکید کردند که ارتباط بین یک صفت و یک اصل و نسب خاص، نشانهای از غالب بودن آن در یک جمعیت خاص باستانی یا وجود نداشتن آن در همه گروههای دیگر نیست. آنها میگویند محیط زیست و سایر نیروها و عوامل تکاملی نیز باید در نظر گرفته شوند.
مطالعات قبلی که بر اطلاعات موجود در ژنومهای باستانی تکیه داشتند، دریافتند برخی از ویژگیهای بیولوژیکی این جمعیتهای منبع به توضیح منشأ قد و همچنین رنگدانههای پوست، چشم یا موی اروپاییان کمک میکنند.
دکتر “دیوید مارنتو” از مؤسسه ژنومیک دانشگاه “تارتو” که این تحقیق را رهبری کرد، گفت: ما در مطالعه خود پرسیدیم که چگونه فیزیولوژی و ظاهر اروپاییان معاصر تحت تأثیر این ردپاهای باستانی است که هنوز در ژنوم آنها وجود دارد.
محققان به عنوان یک مطالعه موردی، از جمعیتی در کشور استونی استفاده کردند که برخی از اجزای ژنتیکی رایج در جمعیتهای سیبری کنونی را نیز نشان میدهند، چرا که دادههای غنی ارائه شده توسط بانک زیستی(Biobank) استونی ژنوم و خصوصیات ژنتیکی بیش از ۵۰ هزار نمونه را در اختیار دارد.
پروفسور “لوکا پاگانی” از دانشگاه “پادووا” در ایتالیا و از محققان این مطالعه میگوید: نتایج ما نشان میدهد که جمعیتهای باستانی که اروپاییهای معاصر را تشکیل میدادند, به اندازه کافی متمایز بودهاند که اثر خود را در فیزیولوژی و ظاهر اروپاییهای معاصر بگذارند.
محققان همچنین تفاوتهای اساسی در اصل و نسب یا شواهدی مبنی بر انتخاب طبیعی در رنگدانههای چشم و مو، دریافت کافئین بدن، سن اولین وقوع قاعدگی و الگوهای خواب را یافتند.
به عنوان مثال مصرف بیشتر کافئین مربوط به شکارچیان اروپایی و مصرف کمتر به جمعیت سیبری مرتبط است، در حالی که سن اولین قاعدگی در اجداد سیبری کمتر و در کشاورزان آناتولی بالاتر بوده است.
محققان خاطرنشان کردند که تمرکز آنها بر جمعیت استونیایی و در نهایت اروپایی به دلیل حجم انبوه دادههای موجود است، چرا که حضور چشمگیری از سایر قومیتها در مطالعات ژنتیکی مشاهده نمیشود و مطلقاً هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد اروپا دارای تنوع ژنتیکی بالاتر و میراث پیچیدهتری نسبت به سایر قارهها است.
این مطالعه در مجله Current Biology منتشر شده است.