آخرین تحلیلاخبار ویژهاقتصاد کلان

دولت بعدی بر کاهش نرخ تورم تمرکز کند

فرزاد هاشمی در گفت‌وگو با پایگاه تحلیلی خبری رشد و توسعه با بیان اینکه مشکلات اقتصاد ایران یک روزه به وجود نیامده و یک شبه قابل حل نیست، گفت: برای مثال افزایش حجم پول تبعاتی از جمله تورم دارد که آثار آن تا سالها ادامه خواهد داشت در این میان در دولت آقای روحانی بانک‌های خصوصی خودشان اقدام به خلق پول بدون علامت کردند، چرا که وقتی بانک ها مثل قارچ رشد می کنند دیگر مجوز بانک مرکزی برای خلق پول را نخواهند داشت.

وی افزود: وقتی مردم پول خود را در بانکی می گذارند در حقیقت به آنها اعتباری مثل کارت تعلق می گیرد و بانک ها از همان حساب بلند مدت به افراد دیگر وام می دهند و این روند ادامه پیدا می‌کند. بنابراین یک ریال پول از طریق ضریب تکاثری طبق قاعده های اقتصاد چند برابر ایجاد پول می کند. بانک ها با این روش امرار معاش می‌کنند و اگر به طور ناگهانی مردم پول‌های خود را از آنها بخواهند نمی‌توانند پرداخت کنند و بدهکار می‌شوند که این به معنی تورم است.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه دوره اول دولت اقای روحانی، نگاه دولت برای حل مشکلات معیشتی به برجام بود، تصریح کرد: اقتصاددانان نیز موافق بودند برای حل مشکلات به ارتباط با جهان نیاز داریم، چراکه اقتصاد یک کشور وابسته به اقتصاد کشورهای دیگر است و تحریم ها باید سریعاً رفع شود. در طرف دیگر برخی معتقدند با وجود تحریم‌ها نیز با تکیه بر مدیریت داخلی می توان مشکلات را حل کرد، اما این ادعا درست نیست. چرا که سیستم مدیریت ایران دولتی است و همه برای کوتاه مدت برنامه ریزی می کنند. بنابراین همه دولت ها در دوره اول عملکرد بهتری دارند.

هاشمی با بیان اینکه وارد یک کلاف سردرگم اقتصاد سیاسی شدیم، اظهار کرد: یکی از راهکارها این بود که نحوه اجرای سند چشم انداز ۱۴۰۴ که ۲۵ سال پیش تدوین شده به طور مرتب مورد ارزشیابی قرار می‌گرفت. به طوری که این سند باید بین سه دوره هشت ساله ریاست جمهوری تقسیم می‌شد و هرکدام موظف می شدند ۳۰ تا ۴۰ درصد اهداف آن را محقق کنند. اما این اتفاق هیچ وقت نیفتاد و حالا خیلی دیر است. اما همچنان مجلس بالاخره روزی باید در این راستا اقدامی انجام دهد.

نصف اهداف سند چشم انداز ۱۴۰۴ هم محقق نمی‌شود 

او همچنین پیش بینی کرد که حتی ۵۰ درصد اهداف سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ هم محقق نشود و گفت: یکی از دلایل این وضعیت این است که رئیس‌جمهور مانند کشورهای پیشرفته نفر اول نیست و سایر قوا نیز به صورت موازی با آن فعالیت می کنند. در چنین شرایطی همه اقتصاد در دست دولت نیست که از او انتظار شقالقمر داشته باشیم. بنابراین احتمالاً در دولت‌های بعدی هم همین وضعیت ادامه دارد و دوره اول موفق تر از دولت دوم است چرا که ما درگیری یک تسلسل معیوب هستیم.

این کارشناس اقتصادی در ادامه تاکید کرد که در چنین شرایطی دولت باید حجم پول در گردش  را کنترل کند چرا که تورم ناشی از افزایش رشد نقدینگی است که در دولت آقای روحانی هفت برابر شده است. دولت در شرایط تحریم و مشکلات اقتصادی راه دیگری جز خلق نقدینگی نداشت، بنابراین برجام حتماً باید به نتیجه برسد. اما بخش دیپلماسی باید تضمین مناسبی دریافت کنند که این توافقنامه حتی در دوره جمهوری خواهان اجرا شود.

او با بیان اینکه تمرکز بانک مرکزی باید بر کاهش تورم باشد تا مشکلات برطرف شود تصریح کرد، برخی معتقدند اگر تمرکز بانک مرکزی بر کاهش تورم باشد نرخ ارز بالا می رود، اما این درست نیست. در کشورهای قدرتمند نیز دولت عموما بر کاهش تورم تمرکز می‌کند و نرخ پول ملی آنها نیز نسبت به دلار ارزشمند است. از طرف دیگر ارزش پول ملی در کشورهایی با نرخ تورم بالا، پایین است.

رمز ارزها را قانونمند کنید 

وی افزود: در چنین فضایی اولین مهم این است که بانک خلق پول نکند، دوم نرخ بهره را متناسب با تورم تعدیل کند و سوم با توجه به وضعیتی که در بازار بورس به وجود آمده دولت بر افزایش اعتماد مردم به بازار بورس تمرکز کند؛ به طوری که ابتدا اقداماتی برای بازگشت بازار فراهم کند و بعد از آن دیگر در بازار بورس دخالت نکند. از طرف دیگر با توجه به اینکه برخی از سرمایه مردم به سمت رمز ارزها رفته دولت به جای حدف و محدودیت باید مجوز و قوانینی فراهم کند تا پول مردم در صرافی ها دچار آسیبی نشود.

پیشنهاد دیگر این کارشناس اقتصادی نیز این است که مالیات طبقه متوسط کاهش و مالیات طبقه تاجر که عموماً از رانت استفاده می‌کند افزایش چشمگیر یابد و ثروت دو دهک بالای جامعه نیز مورد رصد قرار گیرد تا منابع رانت قطع شود.

هاشمی همچنین تاکید کرد که پول های آزاد شده از  برجام باید صرف زیرساخت‌ها، ساخت بیمارستان، بهبود تامین اجتماعی  بهداشت و آموزش شود نه اینکه برای افزایش حقوق و ساختمان سازی های بی رویه مصرف شود. اگر این منابع به درستی استفاده شود می توان یک حساب ارزی ذخیره علاوه صندوق ذخیره ارزی ایجاد کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا