شرط صعود شاخص بورس در افق یک ساله
مهرزاد منتظری در گفت و گو با پایگاه تحلیلی و خبری رشد و توسعه با اشاره به اینکه طی هفته های اخیر شاخص بورس شیب نزولی مختصری داشته، اظهار کرد: در هفتههای گذشته تا امروز شاخص بورس از بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد به زیر یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد رسیده و برخی از سهم ها نوسانات در جا دارند، اما به طور کلی شاخص بورس بعد از رشدی که از یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد به یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد داشت روند نزولی ملایمی داشته است.
چرا بازار سرمایه وارد فاز انتظار شد؟
این کارشناس بازار سرمایه در توضیح چرایی روند نزولی در بازار سرمایه اظهار کرد: به عنوان یکی از عولملی که در بازار اثر منفی داشته میتوان به تصمیم دولت برای قیمتگذاری در صنعت فولاد اشاره کرد که باعث شده در حال حاضر قیمت فولاد در بورس کالا ۲۰ تا ۳۰ درصد پایینتر از قیمت جهانی قرار گرفته است. دست بردن دولت در شیوه کشف قیمت در بازار نااطمینانی ایجاد کرده، چرا که بورس کالا ساز و کار خود را داشت و شرکتها قرار بود محصولات خود را در آن عرضه کنند تا کشف قیمت انجام شود. بنابراین بازار وارد فاز انتظار شده است.
از طرف دیگر به گفته وی رشد ۱۵ تا ۲۰ قیمتهای جهانی طی یک ماه اخیر در تابلو بورس اوراق بهادار تهران منعکس نشد و بدبینی همچنان ادامه دارد. همچنین بررسی بودجه در مجلس شورای اسلامی و اظهارنظرهایی که درباره آن می شود بازار را وارد فاز انتظار کرده است.
منتظری همچنین با بیان اینکه بحثهای دولت بر سر فروش سهام نیز بازار تاثیر زیادی دارد، تصریح کرد: بحث انتقال چند هزار میلیارد تومانی سهام به بانک ها از جمله این بحث ها است که ساز و کار آن معلوم نیست، خلاف قوانین بالادستی است که بر اساس آن بانک ها باید دارایی های خود را بفروشند و مشخص نیست این دارایی که منتقل میشود بعداً چگونه از سوی بانکها در بازار فروخته می شود یا اصلا اجازه فروش دارند یا نه. به طور کلی این بحثها بر بازار تاثیر می گذارد و عدم قطعیت اصلی بازار از طرف سیاستگذاری دولت رخ داده است.
وضعیت بازار سرمایه قابل پیشبینی نیست
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه در پاسخ به سوالی درباره پیش بینی وضعیت بازار، با اشاره به آغاز صعود شاخص بورس از سال ۱۳۹۶ و همچنین سقوط اخیر آن تا شاخص یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد، تصریح کرد: در سه سال گذشته وضعیت اقتصادی ایران از جمله نرخ ارز، نرخ سود بانکی، سیاست های دولت و قوانین و مقررات هرگز قابل پیشبینی نبوده و همچنان هم در همان شرایط هستیم. بنابراین پیش بینی کوتاه مدت بازار سرمایه اصلا امکان پذیر نیست، چراکه هر لحظه امکان وقوع یک اتفاق در سطح قانون گذاری از سوی دولت، تصمیم دولت برای فروش سهام، تغییر سازوکار معاملاتی در بورس و تغییرات سیاسی وجود دارد.
وی افزود: اگر اتفاق عجیب و غریبی رخ ندهد، یعنی شاهد ریزش یا تقویت چشمگیر دلار نباشیم و دولت به این سمت حرکت نکند که به قول سهامداران دست در جیب شرکتها کند و بخواهد سود شرکت ها را کاهش دهد می توان گفت در افق یک ساله ممکن است شاهد این باشیم که بورس نسبت به بقیه بازارها کماکان پیشرو باشد و بهترین بازده را دهد. اما این پیش بینی با احتمال وقوع بالا نیست، چراکه شرایط کشور، شرایط خاصی است و امکان دارد تصمیماتی گرفته شود که در نتیجه آن سرمایه گذار باید آمادگی داشته باشد که با توجه به آن تصمیمات موقعیت سرمایهگذاری خود را تبدیل کند.
پیشتر مرتضی دلخوش، کارشناس بازار سرمایه گفته بود که استرس و اضطرابی که در صعود قبلی شاخص بورس وجود داشت، این بار وجود ندارد، چراکه وضعیت بازار به حالت پایدارتری رسیده است و پیشبینی میشود تا پایان سال وضعیت بازار بورس متعادل و رو به رشد باشد.