جذب سرمایه خارجی از طریق رمزارزها
میثم حامدی، مدیر گروه بازارها و ابزارهای مالی مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در همین راستا به ظرفیتهای استفاده از بازار رمزارزها اشاره داشت و گفت: «چند سال است که بازار کریپتوها مورد توجه سرمایهگذاران زیادی قرار گرفته و از اواسط سال ۹۹ نیز همراستا با افت شاخص بورس، شاهد کوچ بخشی از سرمایهها به این بازار هستیم. در این میان پرسش اینجاست که چگونه میتوان این روند را معکوس کرد و از سرمایهها و ظرفیت موجود در بازار کریپتو، به نفع بازار سرمایه استفاده کرد.»
حامدی تأکید کرد که بسیاری از کارشناسان، تعادل بازار سهام را در گرو دو مؤلفه برگشت اعتماد و وجود نقدینگی میدانند. به گفته او، اعتماد سرمایهگذاران به معنای تمایل سرمایهگذاران به مشارکت در فرصتهای سرمایهگذاری و استفاده از کانالهای واسطهای مرتبط با سرمایهگذاریها بر اساس درک آنها از ریسک و بازده است.
وی با بیان اینکه اعتمادافزایی و جذب نقدینگی یا همان ورود پول به بازار سرمایه نیز با یکدیگر ارتباط دارند، گفت: «سرمایهگذاران در صورتی اقدام به سرمایهگذاری در بازار میکنند که نسبت به آن از یک اعتماد نسبی برخوردار باشند. یکی از راهکارهای جذب نقدینگی و اعتمادافزایی در بازار سرمایه، جذب سرمایهگذاریهای خارجی است. به بیان دیگر، منابع جدیدی که قابلیت تزریق به بازار داشته باشد. همچنین حضور سرمایهگذاران خارجی موجب جلب اعتماد سرمایهگذاران داخلی نیز میشود.»
او با اشاره به برخی از موانع سرمایهگذاری خارجی، افزود: «سرمایهگذار خارجی با توجه به محدودیتهای موجود برای کشور بهخصوص محدودیتهای مربوط به نقلوانتقال ارز، ترس از تحریم و بهطور کلی ریسکهای سیاسی، ممکن است تمایلی برای سرمایهگذاری در بازار سهام بهصورت عادی نداشته باشد. موضوع اصلی در جذب سرمایهگذاری خارجی، خروج دلار از چرخه تبادلاتی و ایجاد مزیت رقابتی برای حضور سرمایهگذار خارجی در بازار کشور است. به نظر میرسد این مهم از طریق بازار کریپتوها، امکانپذیر است.»
حامدی فرصتهایی که از کانال بازار کریپتوهای بینالمللی ایجاد میشود، چنین برشمرد: «از طریق بازار بینالمللی، بدون محدودیتهای موجود در بازارهای مالی، امکان جذب سرمایهگذاریهای خارجی وجود دارد و به نظر میرسد امکان ایجاد ارتباط بین بازار سرمایه و بازار کریپتوها و استفاده از ظرفیتهای آن برای رشد بازار سرمایه وجود دارد.»
وی با بیان اینکه بر اساس اوراق بهادارسازی، تجربه تبدیل انواع داراییهای مالی و فیزیکی در بازار سرمایه کشور وجود دارد، اذعان کرد: «مفهوم اوراق بهادارسازی (Securitization) در بازارهای مالی یک مفهوم شناختهشده است که حداقل طی دو دهه گذشته در بازارهای بینالمللی، بهمنظور ایجاد ابزارهای مالی، بسیار مورد استفاده قرار گرفته است.»
حامدی تأکید کرد: «طی چند سال اخیر در بازارهای مالی، توکنسازی (Tokenization) یک مفهوم غالب در کنار مفهوم اوراق بهادارسازی بوده است. اساساً توکن با پشتوانه دارایی که همان اوراق بهادار است، با سادگی و گستره دسترسی بیشتر، بدون نیاز به نهادهای واسطهای متعدد و ارزانتر، همچنین با سهولت بیشتر در ثبت و نگهداری و تحت نظارت، در بستر فناوری بلاکچین قابل عرضه است.»
وی با بیان اینکه برای ایجاد پل ارتباطی بین بازار کریپتو و بازار سرمایه، باید از مفاهیم داراییهای ترکیبی(Synthetic Assets) و بستهبندی داراییها (Bundling Assets) استفاده کرد، گفت: «از این طریق امکان ایجاد داراییهای ترکیبی و بستهبندی چند دارایی با یکدیگر و انتشار بینالمللی آن بهصورت توکن در یک صرافی فراهم میآید.»
مدیر گروه بازارها و ابزارهای مالی مرکز پژوهش سازمان بورس افزود: «از طریق موضوع یادشده، سرمایهگذار خارجی این قابلیت را خواهد داشت تا با انواع کریپتوهای مورد پذیرش صرافی، سرمایهگذاری کند. در این میان هم میتوان از استیبلکوینها و هم از سایر کریپتوها استفاده کرد.
فروش توکن بهصورت بینالمللی و با سرمایهگذاری کریپتو انجام میشود و از کریپتوهای تجمیعشده میتوان در دو کانال استفاده کرد؛ نخست در بازار داخلی کریپتو که عمقی متناسب با ارزش داراییهای پایه توکن دارد، به ریال تبدیل شود و دوم در اختیار واردکننده قرار داده شود. چنانچه سرمایهگذاریها از طریق کریپتو با قیمت متغیر استفاده شده باشد، کریپتو یا باید در بازارهای بینالمللی به کریپتو با قیمت ثابت یا در بازار داخلی به ریال تبدیل شود.»